top of page
Forfatterens bildeJon Herland

– Skuffende at Aftenposten ikke skrev et kløyva ord



Ellers er Stig Asplin strålende fornøyd med rettssaken mot staten. Kjennelsen kommer fredag 31. mars.


– I det store og det hele er jeg kjempefornøyd, sier Asplin som forsvarte legepraksisen sin i fem dager i Oslo tingrett tidligere denne måneden.


Fire pasienter og syv leger vitnet i saken.


– Noen ting kunne vi fått frem enda bedre mot slutten, men jeg må velge å tro at dette går rette veien. Dommeren må være bra døv om hun ikke forstår at vi har både moralen og retten på vår side, sier Asplin.


Ved to anledninger mottok han stående applaus (Dagbladet), men det sterkeste innlegget etter hans mening var da én av pasientene som har vært i substitusjonsbehandling i over 30 år og lever et helt vanlig liv, henvendte seg til regjeringsadvokaten og spurte dem når de mener hun kan bli behandlet som et vanlig menneske.


– Det var veldig sterkt, og jeg så hvordan de krympet seg i stolen og mistet munn og mæle. Man blir jo aldri ferdig med behandlingen slik systemet fungerer i dag og man lever med et stigma livet ut. Det er rett og slett uverdig at man resten av livet skal måtte dra ned buksa og tisse i andres påsyn, uansett hvor stabil man er og hvor normalt man lever.


Dagbladet var altså til stede i rettssaken, men både VG og Aftenposten glimret med sitt fravær. VG-Redaktør Gard Steiro mente saken ikke var aktuell og Aftenposten svarte ikke da de ble tilbudt forhåndssak.


– Det er skuffende at VG og Aftenposten ikke skrev et kløyva ord, men jeg tror mediene tenker at de vil ha saken for seg selv. Når de ikke får dét så velger de dessverre å være kyniske.


Hva med NRK?


– NRK filmet alle dagene og jobber med et litt større dokumentar-prosjekt. Dagsrevyen har spurt om å være tilstede når vi får kjennelsen rett før påske. Får håpe det vekker større interesse da. For det er en prinsipielt viktig sak, sier legen.


Nå lader han opp til kampen videre og skal sette seg ned med styreleder i Foreningen for Human Narkotikapolitikk Arild Knutsen for å diskutere videre strategi.


– Jeg kunne jo innkassert seieren, tatt med meg erstatningen og gått av med pensjon, men det er altså ikke planen. Dessuten er det ikke først og fremst min, men pasientenes sak. Vi kommer til å legge to strategiplaner for hvordan vi skal arbeide videre. Én strategi om vi vinner og én om vi skulle tape rettssaken. Jeg er opptatt av å få til endringer uansett utfall, sier Asplin.




1 733 visninger

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page