top of page
Forfatterens bildeJon Herland

Studentoppgave: «Rushet av å jage rusmisbrukere gjorde oss avhengige»

Oppdatert: 24. aug. 2023

I en bacheloroppgave erkjenner to politistudenter at de ruset seg på å jage rusbrukere hver dag i praksisperioden.


"Hvit inngang" er en metode som brukes i politiet som en instruks til hvordan man kan "lovliggjøre" ransakelser. Metoden er heller ikke en del av utdannelsen på Politihøgskolen (PHS). Det er en metode som tråkker på ungdoms rettigheter. Studentene etterlyste blant annet en offentlig debatt. Dette var i 2021. Politiet vil ikke snakke om "Hvit inngang".

ANONYME: Studentene har ikke besvart forespørsel om kommentar.

Bacheloroppgaven hvor dette kommer frem er fra 2021 og har tittelen "Hvit" inngang - Et vitenskapelig essay om de etiske og juridiske utfordringen i jakten på narkotika og er skrevet av to kvinnelige studenter ved PHS.


Metoden går ut på å å hvitvaske ransakelser ved hjelp av kreativ tolkning av politiets hjemler.


Studentene ble først revet med av kulturen og det proaktive politiarbeidet de møtte i praksisperioden sin. De nevnere ikke hvor i Norge de var utplassert.


"Hvor langt kan vi gå?"

De kalte seg jaktlag, istedenfor vaktlag. Det gav dem kick å ta beslag og det ga god stemning når de kom triumferende tilbake til stasjonen.





"Vi er ikke jegere - vi er politi. Vi ønsker å være et politi som befolkningen kan ha tillit til" skriver politistudentene videre.




Studentene vil ha svar på det de ikke lærte av veilederne: "Hvor langt kan vi som politi egentlig strekke oss for å effektivt kunne bekjempe narkotikakriminalitet, og hvor store gevinster er det realistisk å anta at vi kan få uten å kompromittere rettsvernet til den enkelte?"



Slik funker det


I oppgaven har de tatt utgangspunkt i et konkret eksempel fra praksisperioden. De skulle ransake Kristoffers bolig.


Kristoffer har nylig sluppet ut fra fengsel for narkotikalovbrudd og politiet er sikre på at det foregår narkotikasalg i boligen hans. Selv om de er sikre må de ha en grunn til å ransake,

derfor gjemmer de seg bak noen busker utenfor boligen til Kristoffer og venter på at noen skal dukke opp i bil.


En bil dukker opp og noen går inn i huset og kommer ut kort tid etter. Politiet følger deretter bilen et lengre stykke før de stopper dem i en "rutinekontroll".


Nå må de bare finne narkotika på én av guttene, så kommer jourhavende jurist til å si ja til å ransake boligen til Kristoffer.


Passasjeren, som politiet kjenner godt fra før, blir kroppsvisitert. De skal egentlig lete etter våpen og skarpe gjenstander, men benytter muligheten til å kikke i underbuksen til vedkommende. Der finner de en pose med amfetamin.


Funnet av posen med amfetamin gir dem en såkalt "hvit inngang" og politiet ransaker boligen til Kristoffer.


Der finner de 600 gram amfetamin til stor jubel på stasjonen og gratulasjoner på intranettet.


Det er stor prestisje knyttet til å løse narkotikakriminalitet i politiet, bemerker studentene seg i oppgaven.


I likhet med riksadvokaten så peker studentene på en praksis som trolig er ulovlig, bryter med menneskerettigheter og trosser viktige etiske rettsprinsipper.



Skyldig til det motsatte er bevist


Ett av dem er uskyldspresumsjonen - at man er uskyldig inntil det motsette er bevist. Politiet tar utgangspunkt i at Kristoffer er skyldig i narkotika-salg før noe som helst har skjedd, annet enn at en "kjenning" har sluppet ut fra fengsel.


"Presumsjonen om skyld blir en umoralsk drivkraft for de hvite inngangene", skriver politistudentene.


"Dersom vi er forutinntatt om at det foreligger skyld, er det stor fare for at vi styrer etterforskningen den veien. I eksempelet med Kristoffer fantes det helt klart en slik forutinntatthet. (...) Skyldig, til det motsatte var bevist."

Kandidat 325 & 333



De lurer på om metoden tåler offentlighetens lys og etterlyser en offentlig debatt om politiets årelange praksis.


NOAH FØLER SEG MOBBET AV POLITIET: – Livet mitt er basically ødelagt


SLIK MISTET HAN TILLITEN TIL POLITIET: – Ufordragelige folk



579 visninger

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page