EU-rapport kritiserer Norge: Narkotika lite utbredt. Hvorfor er vi på overdosetoppen?
- Jon Herland
- 30. nov. 2024
- 2 min lesing

En tålig fersk rapport fra Det europeiske narkotikaovervåkingssenteret (EMCDDA) har pekt på et betydelig problem i Norge: til tross for lave nivåer av narkotikabruk sammenlignet med andre europeiske land, har Norge en av de høyeste dødsratene knyttet til narkotika i Europa.
Dette fenomenet, hvor narkotikabruken er lav, men overdosedødsfallene fortsatt er høye, har vært et fokuspunkt i rapporten som ble publisert i juni 2024.
Norske utfordringer
Rapporten viser at Norge er blant de europeiske landene med høyest overdosedødsfall, med opioider som den største årsaken til dødsfallene. "Dette er et resultat av ikke bare det høye bruken av opioider, men også det faktum at mange brukere har begrenset tilgang til tryggere alternativer," sier EMCDDA-direktør Alexis Goosdeel i en uttalelse.
Til tross for lavere narkotikabruk i befolkningen, har Norge utfordringer med den type narkotika som er tilgjengelig, spesielt syntetiske opioider og heroin. Mange brukere tar stoffene på farlige måter, som for eksempel intravenøst, noe som øker risikoen for overdoser. Dette, i tillegg til mangelen på bredere skadebegrensningstiltak som trygge sprøyterom, har ført til den urovekkende trenden med overdosedødsfall.
Anbefalte tiltak
EMCDDA foreslår flere strategier for å redusere overdosedødsfallene i Norge. Blant de viktigste forslagene er:
Styrking av skadebegrensningstiltak: Økt tilgang til nalokson, et livreddermiddel ved opioid-overdoser, og en utvidelse av sprøyterom er sentrale tiltak. I flere europeiske land, som Portugal, har slike tiltak vist seg effektive for å redusere overdosedødsfall og hjelpe personer med rusproblemer til å få tilgang til helsetjenester uten frykt for straff.
Utvikling av helsefokuserte løsninger: Rapporten understreker behovet for en mer helhetlig tilnærming til narkotikapolitikken, som setter helse og behandling i sentrum, fremfor kriminalisering. Dette inkluderer for eksempel vurdering av avkriminalisering av små mengder narkotika for personlig bruk, noe som har hatt en positiv effekt i land som Portugal.
Forbedret rehabiliteringstilbud: Styrking av rehabiliteringssystemet er avgjørende, spesielt for personer med opioidavhengighet. Rapporten påpeker at Norge har et eksisterende system for legemiddelassistert behandling (LAR), men det er behov for bedre ettervern og flere rehabiliteringstilbud for å hindre tilbakefall.
Nødvendige endringer
Rapporten peker på at Norge kan gjøre en betydelig forskjell i å redusere overdosedødsfallene ved å implementere disse tiltakene. "Norge har et potensial for å redusere overdosedødsfallene dersom man investerer i slike skadebegrensende tiltak," sier Goosdeel.
Rapporten viser at til tross for de utfordringene Norge står overfor, er det fortsatt rom for forbedringer som kan bidra til å redde liv og hjelpe de som er hardest rammet av rusproblemer.
Yorumlar