top of page
Forfatterens bildeJon Herland

Cannabis mer populært enn alkohol i USA




Flere amerikanere foretrekker nå daglig cannabis fremfor daglig alkohol.


Cannabissalg overgår nå alkohol i flere stater. I Michigan overgikk marihuanasalget alkohol i løpet av det siste regnskapsåret.


Illinois genererte 135,6 millioner dollar mer fra cannabis enn alkohol, og Colorado tjente mer på marihuana enn på alkohol og tobakk til sammen.


Erstatter alkohol?

En studie fra Canada viser at legalisering førte til en nedgang i ølsalget, noe som tyder på at cannabis erstatter alkohol for mange.


En Gallup-undersøkelse fra i fjor fant også at amerikanere anser marihuana som mindre skadelig enn alkohol, sigaretter og andre tobakksprodukter.


Økningen i hyppig cannabisbruk sammenfaller med at flere stater har legalisert marihuana. Professor Jonathan Caulkins ved Carnegie Mellon University påpeker at det er uklart om legalisering førte til økt bruk eller om økt bruk førte til politiske endringer.


Politiske endringer og kultur

Rapporten bemerker at nasjonale marihuanabruksmønstre speiler politiske endringer:


"Rapportert cannabisbruk falt til et lavpunkt i 1992, med økning siden 2008, spesielt for daglig bruk," sier studien.


I 2022 sa flere amerikanere at de brukte cannabis daglig enn alkohol for første gang noensinne.


Data fra National Survey on Drug Use and Health viser at mens alkoholbruk dominerte for 20 år siden, har bruksmønstrene nå snudd.


I 1992 rapporterte 10 ganger flere amerikanere daglig alkoholbruk enn cannabisbruk.


I 2022 var tallene snudd: 17,7 millioner amerikanere brukte cannabis daglig, mot 14,7 millioner som brukte alkohol på daglig basis.


En ny virkelighet

Caulkins understreker at endringer i undersøkelsesmetodene ikke påvirker de dramatiske resultatene: "Endringer i undersøkelsens ordlyd eller metoder utgjør en liten forskjell sammenlignet med de store endringene i bruk over tid."


Legalisering har også ført til sterkere marihuanaprodukter. På 1990-tallet hadde gjennomsnittlig cannabis 5% THC. Nå er det vanlig med produkter som inneholder 20-25% THC, og ekstraktbaserte produkter kan inneholde over 60% THC.


Caulkins påpeker at daglig bruk er mer vanlig blant voksne enn ungdom: "Bare 2% av ungdommer bruker cannabis daglig. Hyppig bruk er mest utbredt blant voksne i alderen 35-49 år."


Cannabisbruk er i ferd med å endre seg radikalt i USA, og påvirker både kultur og økonomi. Hvordan vil denne trenden utvikle seg videre? Hold deg oppdatert!

5 visninger

Komentáře


bottom of page