top of page
Forfatterens bildeJon Herland

BERGEN: Kvinner utsatt for nedverdigende visitasjoner

Illustrasjon Bergen Fengsel

Enda et brudd på menneskerettighetene i Norge.


Denne saken er produsert av Jon Herland ved hjelp av AI.


I en sjokkerende avgjørelse avslørte Borgarting lagmannsrett systematiske krenkelser av menneskerettighetene i Bergen fengsel, der kvinnelige innsatte ble utsatt for gjentatte og nedverdigende kroppsvisitasjoner. Dommen har satt søkelyset på praksisen i norske fengsler og reiser alvorlige spørsmål om overholdelse av både nasjonale og internasjonale lover.


I perioden fra november 2018 til august 2020 ble det utført 306 kroppsvisitasjoner på en enkelt innsatt, identifisert som A, i tilknytning til 124 besøk og ulike aktiviteter i fengselet. Disse visitasjonene inkluderte handlinger som å åpne munnen, løfte på føtter og bryster, og i noen tilfeller eksponering av intime kroppsåpninger​​. Slike prosedyrer ble utført uten hensyntagen til individuelle forhold eller spesifikke sikkerhetsrisikoer.


Krenkelser av Menneskerettigheter


Lagmannsretten fant at disse kroppsvisitasjonene krenket Den europeiske menneskerettskonvensjonen og Grunnloven, og representerte en umenneskelig og nedverdigende behandling av de innsatte. Praksisen med visuell inspeksjon av intime kroppsåpninger, ofte gjennom bruk av lav thengende speil, ble spesielt kritisert for sitt krenkende og unødvendige natur.


Erstatning Tildelt


Som en konsekvens av dommen ble det tilkjent betydelige erstatninger for ikke-økonomisk tap til de berørte. A mottok en erstatning på opptil 350.000 kroner, mens to andre berørte ble tilkjent henholdsvis 150.000 og 400.000 kroner.


Det ser ikke ut til at det er gitt en detaljert forklaring fra de ansatte i fengselet om deres grunner for å gjennomføre disse spesifikke visitasjonene på en slik måte at det ble ansett som krenkende, men at formålet med kroppsvisitasjonene i Bergen fengsel var å avdekke om noe var gjemt på kroppen, spesielt i hudfolder mellom rumpeballene eller i og ved analåpningen.

Veien Videre


Denne dommen utløser en debatt om praksisen med kroppsvisitasjon i norske fengsler. Det bør kreves en grundig gjennomgang av rutiner og prosedyrer for å sikre at innsattes rettigheter blir respektert, og at lignende krenkelser ikke skjer i fremtiden.


Denne saken understreker viktigheten av å overholde menneskerettighetsstandarder og nødvendigheten av åpenhet og ansvarlighet i fengselssystemet.


Hele dommen:



27 visninger

Siste innlegg

Se alle

コメント


bottom of page